Saturday, 4 July 2015

Chicken 65 Kerala Style ( चिकन 65 केरला स्टाइल )


Ingredients (सामग्री )

  • 200 grams chicken thigh (boneless) ( 200 ग्राम बोनलेस  चिकन )

    1 tsp ginger garlic paste ( 1 छोटी चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट )

    1 tsp yoghurt ( 1 चम्मच दही )

    1 tsp lemon juice (1 चम्मच नींबू का रस )

    2 Kashmiri red chillies (whole) (दो खड़ी कश्मीरी लाल मिर्च )

    1 pinch turmeric ( चुटकी भर हल्दी पॉवडर )

    5 black peppercorns ( 5 काली मिर्च )

    1 pinch fennel seeds ( 1 चुटकी सौंफ )

    5 gm cinnamon sticks (5 ग्राम दालचीनी की डंडी )

    1 pinch cumin seeds (एक चुटकी जीरा )

    Salt to taste( नमक स्वादानुसार )

    1 tsp egg white ( 1 चम्मच अंडे की सफेदी )

    2 tsp rice powder ( दो चम्मच चावल का पाउडर )

    1 pinch curry leaves ( कुछ करी पत्ते )

    600 ml oil for deep frying ( 600 ml  तेल तलने के लिए )

Method ( विधि )

Take the boneless chicken and marinate it with ginger garlic paste, yoghurt, salt and lemon juice. Mix and keep aside for 30 minutes. (बोनलेस चिकन ले ,उसमे अदरक लहसुन का पेस्ट, नमक ,दही और नीबू का रस मिला दे। अच्छे  से मिलाकर उसे 30 मिनट के लिए अलग रख दे )

Ground the chillies, turmeric, black peppercorns, fennel seeds, cinnamon sticks and cumin seeds. Mix this with the marinated chicken.( अब मिक्सी में लाल मिर्च ,हल्दी,काली मिर्च ,सौफ ,दालचीनी ,और जीरा को पीस कर पाउडर बना ले और मेरिनेट किये चिकन में मिक्स कर दे )

Add curry leaves, egg white, rice powder and mix well.
(अब इसमें करी पत्ते ,अंडे की सफेदी ,और चावल का पाउडर अच्छे से मिला दे )
Heat the oil in a frying pan to a temperature of about 350 to 375 Fahrenheit. ( एक कड़ाई में तेल गरम करे )

Fry the chicken for about 6 - 10 minutes or until golden brown. ( 6 -10 मिनट तक चिकन को सुनहरा होने तक तले )

Now serve with a spicy mint sauce and a slice of lemon.( गरमागरम  चिकन 65 तैयार है ,नीबू और पुदीना चटनी के साथ सर्व करें )

No comments:

Post a Comment